Παραλία Ελαφονήσι

Studios George

elafonisi 01

 Το Ελαφονήσι βρίσκεται 76km νοτιοδυτικά των Χανίων και 5km νότια της Μονής Χρυσοσκαλίτισας, στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κρήτης. Το Ελαφονήσι είναι μια στενόμακρη xχερσόνησος, η οποία συχνά "σπάει" στην αρχή της, δίνοντας την αίσθηση ξεχωριστού νησιού. Έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura, καθώς είναι γεμάτο αμμοθίνες με κρινάκια της άμμου και κέδρους. Επίσης, εδώ φωλιάζουν οι απειλούμενες χελώνες careta careta και πολλά είδη σπάνιων ζώων. Απαγορεύεται αυστηρά να κόψετε φυτά ή να πάρετε ακόμη και ένα μπουκαλάκι με άμμο μαζί σας.

elafonisi 02Εκατέρωθεν της χερσονήσου αυτής σχηματίζονται πανέμορφες παραλίες με άσπρη άμμο και τυρκουάζ νερά, που θυμίζουν εξωτικό τοπίο Καραϊβικής. Η άμμος σε πολλά σημεία έχει ροζ χρώμα από τα χιλιάδες σπασμένα κοχυλάκια. Στο σημείο που σπάει η χερσόνησος το νερό δεν ξεπερνάει το 1 μέτρο και δημιουργείται μια μικρή λιμνοθάλασσα, ιδανική για παιδιά. Μπορείτε με λίγη προσοχή να περάσετε απέναντι, έχοντας μαζί σας ακόμη και τα πράγματα σας.

elafonisi 03Η ανατολική πλευρά της παραλίας, μπροστά στη λιμνοθάλασσα, είναι οργανωμένη και μαζεύει το περισσότερο κόσμο. Υπάρχουν ομπρέλες, ντους, ναυαγοσώστης, αναψυκτήρια και αποδυτήρια. Επίσης, πίσω από την οργανωμένη παραλία υπάρχει μια τεράστια έκταση για στάθμευση και ακόμη πιο πέρα μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αντίθετα, οι παραλίες εκατέρωθεν του νησιού έχουν λιγότερο κόσμο και είναι πιο όμορφες. Αν θέλετε να απομονωθείτε εντελώς ή να κάνετε ακόμη και γυμνισμό, μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος της χερσονήσου μέχρι να βρείτε ένα κόλπο που σας αρέσει.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία του Λαφονησίου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Εδώ τοποθετούνται οι Μουσαγόρες Νήσοι των αρχαίων Ελλήνων, όπου είχαν κτίσει ναό αφιερωμένο στον Μουσαγέτη Απόλλωνα, ηγέτη των εννέα Μουσών της ελληνικής μυθολογίας. Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να εξευμενίσουν την άγρια θάλασσα της περιοχής, καθώς οι μούσες μπορούσαν με τη μουσική τους να ηρεμήσουν τις θαλάσσιες θεότητες. Επίσης, στην απέναντι όχθη ήταν κτισμένο ένα ιερό αφιερωμένο στην Ινώ, την κόρη του Κάδμου.

Το νησί κάποτε ήταν ορμητήριο πειρατών, ενώ σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Έτσι, αντίθετα με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, το όνομα του νησιού δεν σημαίνει νησί των ελαφιών, καθώς δεν υπήρχαν ποτέ ελάφια στην περιοχή. Αντίθετα, το πραγματικό όνομα είναι Λαφονήσι, προερχόμενο από τα λάφυρα που έκρυβαν οι πειρατές στο νησί. Ποιος ξέρει, ίσως και να βρείτε κάποιον κρυμμένο θησαυρό όταν έρθετε εδώ...

Κοντά στο χώρο στάθμευσης θα δείτε ένα μνημείο ηρώων. Βρίσκεται εκεί για να θυμίζει μια τραγική ιστορία που εκτυλίχθηκε στο Ελαφονήσι την Κυριακή του Πάσχα του 1824 και εορτάζεται κάθε χρόνο κατά την εορτή της Αγίας Ειρήνης. Οι άντρες του Ιμπραήμ Πασά τότε έσφαξαν 600 γυναικόπαιδα και 40 πολεμιστές, ως αντίποινα για τον επαναστατημένο λαό, οι οποίοι είχαν κρυφτεί στο Ελαφονήσι ελπίζοντας ότι οι Τούρκοι δεν θα έβρισκαν το αβαθές πέρασμα. Ωστόσο ένα περιπλανώμενο γαϊδουράκι έμελλε να προδώσει το πέρασμα, αναζητώντας τον αφέντη του. Αφού έσφαξαν τους Χριστιανούς, οι Τούρκοι συνέχισαν τις σφαγές τους στο Σπήλαιο του Ξωτικόσπηλιου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο αριθμός αυτός έφτανε τους 850 ανθρώπους, ενώ πολλοί φαίνεται ότι ήταν αυτοί που πουλήθηκαν ως δούλοι.

Μια βόλτα πάνω στο νησί αξίζει σίγουρα την όποια ταλαιπωρία. Μπορείτε να περπατήσετε για 20’ μέχρι τον φάρο που βρίσκεται στην άκρη του νησιού όπου είναι κτισμένο το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης. Θα διασχίσετε πανέμορφα τοπία με αμμοθίνες και υπέροχους κολπίσκους. Στην Αγία Ειρήνη θα δείτε και το ομώνυμο ξωκλήσι με την απέραντη θέα στο πέλαγος. Ο φάρος που βρίσκεται εκεί σήμερα κτίστηκε πριν την κατοχή (1939) και έχει εμβέλεια 30 μίλια. Στη θέση του υπήρχε πριν ένας μικρότερος φάρος, ο οποίος κτίστηκε μετά το τραγικό ναυάγιο του αυστριακού πλοίου Imperatrix, τον Φεβρουάριο του 1907. Στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους 38 από τους 140 επιβάτες, οι σοροί των οποίων θάφτηκαν στο νησί.

5km βόρεια της παραλίας υπάρχει η Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας. Η μονή αυτή βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο, θυμίζοντας φρούριο. Σύμφωνα με την παράδοση, το τελευταίο σκαλοπάτι της σκάλας που ανεβάζει στη Μονή είναι χρυσό, αλλά μπορούν να το δουν μόνο όσοι πιστεύουν πραγματικά.