Βυζαντινές Εκκλησίες

Studios George

bizantini ekklisia 01

Υπάρχουν υπέροχες Βυζαντινές εκκλησίες στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόχωρας. Μπορείτε να τις βρείτε στα γραφικά χωριά που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την επαρχία Σελίνου. Αυτό το είδος “θρησκευτικής περιήγησης” θα σας προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε τους Χριστιανικούς ναούς της περιοχής της Παλαιόχωρας.

Οι αγιογραφίες και οι τοιχογραφίες που κοσμούν τις παλιές εκκλησίες του Σελίνου, παραμένουν σε καλή κατάσταση, με εικόνες που, εκτός από τον θαυμασμό για την εξαιρετική τεχνική τους, υποβάλλουν τον επισκέπτη-προσκυνητή σε μια εμπειρία ενδοσκόπησης και πνευματικής αφύπνισης… Η περιοχή είναι πλούσια σε εκκλησίες με υπέροχες τοιχογραφίες, η ποιότητα των οποίων δεν μπορεί να βρεθεί σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Κρήτης.

Θα βρείτε πολλές Βυζαντινές εκκλησίες, οι περισσότερες από τις οποίες χτίστηκαν τον 14ο και τον 15ο αιώνα, κυριολεκτικά σε κάθε χωριό που θα επισκεφθείτε στην περιοχή του Σελίνου. Η εξάπλωση του πληθυσμού σε μικρούς απομονωμένους οικισμούς, και το αναμενόμενο αποτέλεσμα της δημιουργίας ναών σε κάθε μία από αυτές τις περιοχές, έχουν κληροδοτήσει στη γη μας ένα μεγάλο και σημαντικό “κατάλογο” από Βυζαντινές και Παλαιοχριστιανικές εκκλησίες.

Οι ναοί – όλοι με εξαιρετικές τοιχογραφίες – της περιοχής είναι περισσότεροι από 100. Στη συνέχεια παραθέτουμε τα μέρη όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος ένας μεγάλος αριθμός εκκλησιών, και τις οποίες μπορείτε να επισκεφθείτε. Ξεκινώντας από την Παλαιόχωρα και με κατεύθυνση προς τα δυτικά χωριά του Σελίνου, θα συναντήσετε πολλές εκκλησίες στην περιοχή του Βουτά, στη Σκλαβοπούλα, τη Σαρακήνα και την ευρύτερη περιοχή της Κουντούρας. Στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας, η περιήγησή σας σε χωριά όπως το Ανύδροι, ο Αζογυρές, το Προδρόμι, το Ροδοβάνι, το Κουστογέρακο μπορεί να συνδυαστεί με επισκέψεις σε Βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής. Πηγαίνοντας βόρεια προς τον Βλιθιά, το Κάδρος, τα Πλεμενιανά και την ευρύτερη περιοχή της Καντάνου, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε περισσότερες μαρτυρίες της Χριστιανικής λατρείας και της Βυζαντινής αγιογραφίας.