Η Αγία Ρούμελη

Studios George

agia roumeli 01

Η Αγία Ρουμέλη βρίσκεται στην περιοχή Σφακιά στη νότια ακτή του Νομού Χανίων, ανάμεσα στη Χώρα Σφακίων και την Παλιόχωρα. Η Αγία Ρουμέλη έγινε γνωστή γιατί εδώ καταλήγει το μονοπάτι από το φαράγγι της Σαμαριάς. Οι χιλιάδες επισκέπτες που περνούν τη Σαμαριά κάθε καλοκαίρι, καταλήγουν εδώ για να πάρουν το φέρρυ που θα τους μεταφέρει προς το Λουτρό και τη Χώρα Σφακίων (ανατολικά) ή προς την Σούγια και Παλιόχωρα (δυτικά).

 Τα Λευκά Ορη με τις ψηλές κορφές τους και τα βαθιά φαράγγια τους κρατούν την Αγία Ρουμέλη απομονωμένη στην αγκαλιά τους. Το χωριό είναι μικρό, κανένας δρόμος δεν φτάνει εδώ και όλη η συγκοινωνία διεξάγεται με τα καραβάκια της ΑΝΕΝΔΥΚ.

Πώς να πάτε στην Αγία Ρουμέλη

  1. Με τα πόδια μέσα από το φαράγγι της Σαμαριάς. Αν έχετε το περιθώριο να μείνετε στην Αγία Ρουμέλη, τότε μπείτε στο φαράγγι το μεσημέρι και θα έχετε την ευκαιρία να το περπατήσετε σχεδόν μόνοι, αφού όλα τα γκρουπ μπαίνουν νωρίς το πρωί. Στην Αγία Ρουμέλη θα φτάσετε μετά από 6 ώρες περίπου, την ώρα δηλαδή που θα φεύγουν οι τελευταίοι πεζοπόροι.
  2. Με το καραβάκι από τη Χώρα Σφακίων, που κάνει αρκετά δρομολόγια καθημερινά το καλοκαίρι.
  3. Με το καραβάκι από Παλιόχωρα και Σούγια, που φτάνει το πρωί και επιστρέφει το απόγευμα, δίνοντας σας την ευκαιρία για μια όμορφη ημερήσια εκδρομή στην Αγία Ρουμέλη και το κάτω τμήμα του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην Αγία Ρουμέλη δεν υπάρχει ασφαλές λιμάνι, αλλά μόνο μία μικρή προβλήτα, που κάνει δύσκολη την πρόσδεση των πλοίων της γραμμής. Το αποτέλεσμα είναι να διακόπτονται τα δρομολόγια όταν ο καιρός είναι κακός στην περιοχή, οπότε υπάρχει περίπτωση να αποκλειστείτε στην Αγία Ρουμέλη για 1-2 μέρες.

Η Αγία Ρουμέλη σήμερα ζει από τον τουρισμό, και συγκεκριμένα από τους 350.000 επισκέπτες που περπατούν το φαράγγι της Σαμαριάς.

agia roumeli 02

 Είναι μεγάλη η ανακούφιση για αυτόν που έχει περπατήσει μερικές ώρες στο φαράγγι της Σαμαριάς, να διασχίσει τα τελευταία 2 χιλιόμετρα μετά την έξοδο από τον εθνικό δρυμό και να αντικρύσει τα πρώτα σπίτια της Αγίας Ρουμέλης. Λίγα μέτρα παρακάτω θα συναντήσει αρκετές ταβέρνες που διαλαλούν τα νόστιμα φαγητά τους. Αφού εξασφαλίσετε το εισιτήριο της επιστροφής, και έχετε αρκετή ώρα μέχρι να φτάσει το καραβάκι, τότε μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σε μια από τις πολλές ταβέρνες, να δροσιστείτε με ένα χυμό, καφέ, αναψυκτικό ή μια παγωμένη μπύρα, ή να βουτήξετε στα πεντακάθαρα νερά στην παραλία της Αγίας Ρουμέλης.