Παλαιοχώρα

Studios George

palaioxora 01

 Η Παλαιόχωρα είναι παραθαλάσσια κωμόπολη και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης και σε απόσταση70χλμ. από τα Χανιά και 200χλμ. από το Ηράκλειο. Είναι κτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο ανάμεσα σε δυο γραφικούς κόλπους. Βρέχεται από το Λυβικό πέλαγος και δίκαια θεωρείται η “Νύμφη του Λυβικού” και “Χώρα του ήλιου”.

Έχει το φυσικό προνόμιο να είναι κτισμένη ανάμεσα σε δύο κόλπους, τον ανατολικό και το δυτικό.
Η μικρή χερσόνησος πάνω στην οποία βρίσκεται, ξεκινάει από τα γύρω βουνά που προστατευτικά την περιβάλλουν από δυνατούς εποχιακούς βοριάδες. Τα γνωστά μελτέ­μια. Τα βουνά αυτά που βρίσκονται βόρεια της Παλαιόχωρας δεν είναι επιβλητικά εξαιτίας του χαμηλού ύψους τους, έχουν όμως μια ξεχωριστή ομορφιά και χάρη, γιατί με την παρουσία τους εμπλουτίζουν το φυσικό τοπίο της περιοχής. Αυτό δηλαδή που πρωτοθαυμάζει ο επισκέπτης είναι η εναλλαγή ορεινών λόφων και όγκων, με χαμηλή βλάστηση αρωματικών θάμνων και φυτών. Το σπάνιο αυτό και κάπως άγριο τοπίο διαδέχεται ένα επίπεδος και ήμερος κάμπος της Παλαιόχωρας. Τα όριά του είναι ασύμμετρα καθώς τα περιορίζει και τα καθορίζει η θάλασσα του Λιβυκού πελάγους. Ο δυτικός κόλπος ορίζεται από ένα όμορφο τεχνητό λιμάνι στην περιοχή του τηγανιού, με το ναυτικό φάρο να προεξέχει πάνω σε μια νησίδα, για τη πορεία των πλοίων που κατευθύνονται προς το Γιβραλτάρ ή αντίθετα προς τη διώρυγα του Σουέζ. Η συνέχεια της ακτής αυτής είναι η ήρεμη περιοχή της παχιάς άμμου που για την Παλαιόχωρα αποτελεί σημείο αναφοράς. Η πεντακάθαρη αυτή παραλία στην οποία μόνιμα κυματίζει η γαλάζια σημαία τους θερινούς μήνες δέχεται χιλιάδες λουόμενους. Ο ανατολικός κόλπος, ξεχωρίζει, διαφοροποιείται, λες και απέχει μίλια από τον πρώτο. Έχει βότσαλα και βράχια. Δηλαδή είναι ένα συνηθισμένο ελληνικό τοπίο. Απέναντί του έχει τον ορεινό όγκο των Λευκών Όρεων που ξεχωρίζει την επαρχία μας από τα Σφακιά. Η προβλήτα που βρίσκε­ται στον κόλπο αυτό εξυπηρετεί τους ξένους που θέλουν να επισκε­φθούν τη Σούγια, την Αγία Ρούμελη, το Λουτρό, τη Χώρα των Σφακιών, τη Γαύδο και το Ελαφονήσι. Τα μικρά αυτά ταξίδια με άνετα και εξυπηρετικά πλοία που διαθέτει ο τόπος, σου εξασφαλίζουν ένα αρκετά όμορφο και πρωτότυπο ταξίδι. Έχουμε ίσως τις καλύτερες παραλίες σε όλη την Κρήτη που εκτείνονται σε 18 χλμ. εκατέρωθεν της Παλαιόχωρας.

palaioxora 02Υπάρχουν αρκετές διαδρομές για πεζοπορία στα ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 & Ε1, αλλά και έξω από αυτά όπου όλες καταλήγουν σε μια από τις όμορφες παραλίες μας. Άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες είναι το κολύμπι, surf, το θαλάσσιο σκι, το υποβρύχιο ψάρεμα,  jet ski, ιστιοπλοΐα… Τα βράδια μετά από μια δραστήρια ή όχι, μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας, το φαγητό σας και τον καφέ σας στους παραλιακούς και κεντρικούς δρόμους της Παλαιόχωρας όπου παραμένουν κλειστοί για τα οχήματα και μετατρέπονται σε πεζόδρομους. Με όλα αυτά η Παλαιόχωρα είναι μια ελληνική γωνιά όπου ο παραθεριστής δεν γίνεται αντικείμενο τουριστικής εκμετάλλευσης και απολαμβάνει με ησυχία την ανθρωπιά, την κρητική φιλοξενία, την ανεπανάληπτη φύση, τις διακοπές του. Έχετε την ευχέρεια να επισκεφτείτε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους, τις Βυζαντινές εκκλησίες τα μοναστήρια, τα μουσεία. Το κλίμα της Παλαιόχωρας από τις αρχές Μαΐου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είναι καλό και η θερμοκρασία της θάλασσας το Μάιο και τον Οκτώβριο είναι υψηλότερη απ’ ότι είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ο χειμώνας είναι ευχάριστος. Το ύψος των βροχοπτώσεων είναι περί­που 400 έως 450 χιλιοστά κατά έτος. Η μέση θερμοκρασία είναι 19,5°. Η μέγιστη 41,5° και η ελάχιστη 7°.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Είναι γνωστό ότι τουρισμό έχουμε στη χώρα μας εδώ και αρκετές δεκαετίες, Ο ειδυλλιακός αυτός τόπος που κατέχει η Παλαιόχωρα και η ευρύτερή της περιοχή, με τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες, τις όμορφες παραλίες και τις γραφικές της ακτές, δεν θα μπορούσε να μείνει απαρατήρητος από τους ξένους επισκέπτες. Ο τουρισμός άρχισε στην Παλαιό­χωρα τη δεκαετία του 1960. Οι πρώτοι τουρίστες ήταν Ευρωπαίοι και κυρίως Γερμανικής καταγωγής. Άνθρωποι ήρεμοι, γελαστοί, προσιτοί, μεσαίων συνήθως κοινωνικών τάξεων. Αυτοί οι επισκέπτες έγιναν δεκτοί με μεγάλη καλοσύνη από τους ντόπιους κατοίκους. Ήταν οι άνθρωποι που εγκαινίασαν τα πρώτα διαθέσιμα τουριστικά δωμάτια σε σπίτια. Οι κρητικοί τους έδειχναν αγάπη τους λογάριαζαν σαν δικούς τους ανθρώπους. Καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι, συζητούσαν, αντάλλα­ζαν γνώμες, τους κερνούσαν τσικουδιά. Υπήρχε και το ξενοδοχείο «Λιβυκόν» γι αυτούς που είχαν μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Αρκετές ώρες περνούσαν πάνω στην καυτή αμμουδιά για ηλιοθεραπεία. Κάπως έτσι ανέμελα και ξεκούραστα περνούσαν οι τουρί­στες την ημέρα τους. Φτωχικά και παραδοσιακά. Εστιατόρια και καφενεία τους περίμεναν τα ήσυχα καλοκαιριάτικα βράδια στην πλατεία του χωριού να τους υποδεχτούν. Οι καταστηματάρχες ήταν άνθρωποι αγνοί, χωρίς καμιά ιδιαίτε­ρη τουριστική κατάρτιση. Η πολυτέλεια έλειπε από τα μαγαζιά. Οι τουρίστες όμως έβρισκαν εκείνο που ζητούσαν. Πολλές φιλικές παρέες και πολλά γλέντια.
palaioxora 03Μας αγάπησαν και τους αγαπήσαμε. Η διαφήμιση του τόπου άρχισε. Οι πρώτοι αυτοί τουρίστες την επόμενη χρονιά έφερναν και κάποιον φίλο τους. Έτσι, κάπως δειλά ξεκίνησε τα πρώτα χρόνια ο τουρισμός στην Παλαιόχωρα. Κατά την εικοσαετία 1975-1995 η τουριστική εξέλιξη της Παλαιόχω­ρας ήταν ραγδαία. Φτιάχτηκαν αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες, ικανές να εξυπηρετήσουν όχι μόνο τους επισκέπτες που έρχονταν μεμονω­μένα, αλλά και αυτούς που έρχονταν με τα διάφορα πρακτορεία.
Τα γκρουπ αυτά από τις διάφορες χώρες της Ευρώπης φθάνουν στα Χανιά με ειδικά μισθωμένα αεροπλάνα τα λεγόμενα τσάρτερ και από εκεί με τουριστικά λεωφορεία μεταφέρονται στα διάφορα ξενοδοχεία. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια εξυπηρετούν κυρίως αυτούς που μεμονωμένα επισκέπτονται τον τόπο μας, ξένους και ντόπιους. Από χρόνο σε χρόνο παρατηρείται όχι μόνο ποσοτική αύξηση των επισκεπτών, αλλά και ποιοτική. Σήμερα στην Παλαιόχωρα λειτουργούν πολλά εστιατόρια και ταβέρνες που προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία νόστιμων φαγητών. Το φρέσκο ψάρι και το ντόπιο ψητό κατσίκι εντυπωσιάζουν αυτούς που τα γεύονται. Αρκετές καφετέριες και μπαρ με σύγχρονο εξοπλισμό και απαλή μουσική, καθώς και υπαίθριες ντισκοτέκ, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εικοσιτετράωρη βάση, ιδίως τους θερινούς μήνες. Πολλά παραδοσιακά, αλλά και γραφικά καφενεία πεισματικά θα έλεγε κανείς αντιστέκονται στη σύγχρονη εξέλιξη.
palaioxora 04Οι όμορφες και εκτεταμένες παραλίες από το ακρωτήριο Κριός, μέχρι τον Ελιδέ και την αρχαία Αισσό, προσφέρονται για κάθε είδους θαλάσσιας δραστηριό­τητας. Η παχιά άμμος, τα Χαλίκια, το Γιανισκάρι, το Πλακάκι, ο όρμος Γραμμένο και η παραλία του Κριού ικανοποιούν τις ανάγκες των παραθεριστών σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Ο ελεύθερος χρόνος μπορεί επίσης ν’ αξιοποιηθεί γι’ αυτόν που αγαπά την πεζοπορία με κοντι­νούς περιπάτους στο ενετικό φρούριο ή τους γραφικούς λόφους και τα βουνά που υψώνονται βόρεια της κωμόπολης μας. Από την περιοχή μας διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που δίνει τη δυνατότητα σ’ όσους αγαπούν το πολύωρο περπάτημα να θαυμάσουν υπέροχα και μοναδικά φυσικά τοπία μέσα σ’ ένα ζηλευτό και καθαρό περιβάλλον. Οι ποικίλες αυτές εναλλαγές των τοπίων με μια ιδιότυπη χλωρίδα και πανίδα, εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη και τον ξεκουράζουν από το άγχος και τους ενοχλητικούς θορύβους των αστικών κέντρων. Η παραμονή του κάθε επισκέπτη της Παλαιόχωρας μπορεί να συν­δυαστεί με διάφορες ημερήσιες εκδρομές και επισκέψεις. Απο αυτές οι πιο αξιόλογες είναι: Η επίσκεψη της αρχαίας Λισσου, το φαράγγι της Σαμαριάς ή της Αγίας Ειρήνης, της Γαύδου, το Ελαφονήσι με τις μοναδικές όμορφες ακρογιαλιές, την Κουντούρα, τις βυζαντινές εκκλησίες, καθώς και του ιστορικού και λαογραφικού μουσείου του Αζωγυρέ. Σήμερα στην Παλαιόχωρα υπάρχουν 3.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και κάμπινγκ. Πριν δέκα περίπου χρόνια η Παλαιόχωρα διέθετε μόλις το 1/3 των παραπάνω κλινών.